Yıkanabilir Bebek Bezi

image1-4Yıkanabilir bebek bezini kızım doğduktan sonra duymuştum. Olur mu öyle şey, hiç uğraşılacak iş mi bu zamanda diyerek büyük bir önyargıyla reddetmiştim. Oğluma hamileyken acaba denesem mi diye düşünüp kullanıp kullanmamak konusunda gelgitler yaşamıştım. Nitekim onda da cesaret edemedim ve denemedim. Son hamileliğimde ise kesin olarak denemeye karar verdim. Bu kararımda, konu hakkındaki araştırmaları yabancı kaynaklardan detaylı olarak yapmamın etkisi büyük elbette.

Bu bezlerin gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanıldığını görünce şaşırdım önce. Yabancı kaynaklarda genel olarak ‘Cloth Diaper’ olarak geçen yıkanabilir bezler hakkında gerek yazılı gerek görsel sınırsız bilgi bulmak mümkün. Bu bezlerden envai çeşit ve farklı sistemlerde üretilmiş ürün var yurtdışında. Öyle ki kimi ülkelerde kirli bezleri günlük olarak alıp yıkayan çamaşır yıkama firmaları var. Yani anne için bezi takıp çıkarmaktan başka bir iş kalmıyor. Bu sistemin desteklemesinin temel amaçlarından biri doğayı korumak. Hazır bezlerin doğada yok olabilmesi için yüzlerce yıl gerektiğine, bir bebeğin tuvalet eğitimine kadar tükettiği bezlerin ne kadar korkunç bir rakama ulaştığına ufak bir araştırmayla ulaşmak mümkün. İnsanlığın kendi kendine ve kendi elleriyle verdiği zararlardan sadece biri bu elbette. İnsan şöyle de düşünebilir, dünyayı ben mi kurtaracağım ya da ben kullanmayınca doğa mı kurtulacak? Sonuçta diğerleri kullanmaya devam ediyor diyebilir. Ancak unutmamak gerek, herkes yapıyor diye yapmak ve ne de olsa yanıyor bu ateş bir odun da ben atayım demek ne kadar yanlış bir davranışsa bu  düşünce de öyle olsa gerek. Bu konuda İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in (s.a.v.) beni çok etkileyen şu Hadis’i gelir aklıma: “Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikin.”

Doğaya olan zararını düşünerek bu işten vazgeçmek çoğu insan için hele ki günümüz şartlarında pek mümkün olmasa gerek ancak bu işin bir başka boyutu daha var tabi ki. Hazır bezlerin içeriğindeki petrokimyasal ürünler! Bu konuda da Google’dan ufak bir araştırmayla detaylı bilgiye ulaşmak mümkün. Bilmek ve öğrenmek insanın sahip olabileceği en büyük değerlerden biri fakat bazen yüklediği sorumluluk çok ağır oluyor. Bu bilgi işte böyle oldu benim için, bilmenin ağırlığında ezilmeme ve sonunda elimden geleni yapıp çocuğumda hazır bez kullanımını asgari orana indirmeye karar vermeme sebep oldu.

Kesin olarak kararı verince araştırmaya başladım ve bu sefer farklı sorularım vardı:

Hangi bezi kullanmalıyım?
Bezleri yıkama şartları nasıl?
Nereden temin edebilirim?

Başta da söylediğim gibi değişik sistemli bezler var ve tabi hemen hemen hepsinin kaynağı yurtdışında. Bunları tek tek anlatmaktansa hamileliğim boyunca araştırarak deneye yanıla aldığım ve sonunda memnun kaldığım marka ve sistemden bahsedeceğim. Ben hibrid sistemli olarak üretilen bezleri kullanmaya karar verdim. Bunları hem yıkanabilir ara bezlerle hem de atılabilir ve doğada çok kısa sürede çözünebilir bezlerle kullanmak mümkün.

Atılabilir bezler  ortalama 2 ayda doğada çözünmeye başlıyor. Kompost olarak da kullanılabilen bu bezlerin dış kısmı açılarak içi tamamıyla tuvalete atılabiliyor. Ancak ben bunu tıkanma ihtimaline karşı göze alamadım ve doğada çözünebilir poşetlerle atmayı tercih ediyorum. Zaten bunlar biraz pahalı bezler ve üretim amacı müsait olunmadığında ya da dışarı çıkıldığında kullanmaya yönelik.

Hem bu sistemin kullanıldığı hem de Türkiye’ye gönderimini bulduğum iki marka var. Charlie Banana ve gDiapers. Ben bunları Amazon.com dan temin ettim ancak e-bay’den de ulaşmak mümkün. Farklı metodlar da olabilir araştırmadım.

image2

Üstteki yıkanabilir ara bez, alttaki ise doğada hızla çözünen atılabilir bez (tek kullanımlık).

image3 image4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunlar Charlie Banana markalı bezler. Solda yıkanabilir ara bezin cepten içeriye girişi görünüyor. Sağda ise atılabilir bezle kullanımı. Bu bezler bedenli ya da ayarlanarak kullanılan tek bedenli olarak satılıyor. Ben yenidoğan aşamasında xsmall ve small beden temin ettim hala kullanıyorum.

 

image6 image5

Bunlar gNappies/gDiapers olarak geçen ‘g’ markalı bezler. Gerçek hibrit sistem aslında bunlar. İçindeki su geçirmez kısım sökülüp yıkanabiliyor ve her defasında dışındaki pamuklu bez eğer taşma ya da bulaşma olmadıysa yıkanmak zorunda kalmıyor. Su geçirmez kısmın içine yıkanabilir ya da atılabilir bezler eklenerek kullanılıyor. Bunlar sadece bedenli olarak üretiliyor. Medium beden olanlar uzun vadede kullanılıyormuş (5 kilodan 13 kiloya kadar), ben CB’lerin small bedenlerini hala kullandığım için bunlara geçmedim henüz.

Her ikisinin hem yıkanabilir hem atılabilir olarak kullanımını resimlerde görüyorsunuz. Web siteleri aşağıda, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

www.charliebanana.com

www.gnappies.com

Sanırım çoğumuzun en önemli sorularından biri de; peki ya kakalar? Onlar için de ‘liner’ denilen ve tuvalet kağıdı gibi ince ancak daha tok duran bezler var. Onlar da çeşit çeşit, ‘diaper liner’ olarak yabancı kaynaklarda arayıp bulmak mümkün. Oğlum sadece anne sütü aldığından daha sıvı kakalar yapıyor şuan ve liner de olsa beze bulaşıyor mutlaka ancak o da yıkama sonrası çıkıyor sorun yaşamıyorum. Yurtdışında kakalı bezler için kullanılan spreyler var, tuvaletin yanına bağlanıyor ve tazyikli suyla hemen tuvalete akıtmak mümkün oluyor.

Peki kaç bez kullanıyorum ve bu bezleri nasıl yıkıyorum?

Bezleri 2-3 saatte bir değiştirmek tavsiye ediliyor ve nitekim bebeğin rahatı açısından da önemli bu bence. Sonuçta ıslaklığı hissettiği ve rahatsız olabileceği bir sistem ama şunu kesinlikle söylemeliyim hiç pişik sorunu yaşamadım şuana kadar. Aksine atılabilir bezlerle ufak tefek de olsa kızarıklıklar yaşıyorum ama yıkanabilir olarak kullandığım pamuksu ve soft bezlerin rahatlığını bebeğimden önce ben farkediyorum. Bu bezlerle ıslaklığı hisseden bebeklerin tuvalet alışkanlığını daha kolay kazandıklarını da eklemeliyim buraya. Bezlerin kendi doğal yapısını ve emiciliğini kaybetmemesi açısından kullanılan deterjan çok önemli. Klorin içeren çamaşır suyu kullanmak kesinlikle yasak ve pişik kremi kullanmamak gerekiyor. Ben organik çamaşır deterjanı, organik leke çıkarıcı ve çamaşır sodası kullanıyorum. Çamaşır sodası bezlerde koku oluşmasını önlediği için tavsiye ediliyor.

Ortalama 10-15 bez bir günlük kullanımıma yetiyor. Hepsini su geçirmeyen bir torbada biriktirip gün sonunda yoğun lekesi olanlara leke çıkarıcı sıkıp çamaşır makinesinde 40 derece programda yıkıyorum. Ara bezleri kurutma makinesinde, dış bezleri asarak kurutuyorum.

Son olarak, bu işin bir de ekonomik boyutu var elbette. Yıllık ortalama bez kullanımı baz alınarak yapılan hesaplamalara göre uzun vadede bu bezler ekonomik olarak daha uygun görünüyor. Bezlerin fiyatları pahalı hele ki doların bugünkü kurunu düşündüğümüzde yurtdışıdan getirmek pahalıya geliyor. Yine de uzun vadede çok fark etmeyeceğini düşünüyorum. Tabi deterjan, elektrik ve su harcamları da bu ekonomik hesaba dahil edilmeli. Bu sebeple de kar/zarar oranı gözetildiğinde bu bezlerin kullanım tercihi kişiden kişiye farklılık gösterecektir doğal olarak.

Ben yurtdışı kaynaklı gittim ancak ülkemizde de aynı sistemi bulmak mümkün olmasa da cepli sistemli yıkanabilir bebek bezi bulmak mümkün. Şimdilik aklıma gelenler bunlar ancak sorusu olanların sorularını memnuniyetle cevaplarım.

Benzer Yazılar

Etiketler: , ,

Yorum: 4

  1. Hatice 2 Ocak 2017, 19:50 | Yanıtla

    Selamlar ben de kızım 3 aylıkken başladım, uzun misafirlik dışında genelde hep bu bezleri kullanıyorum. Benimkilerin çoğu Çin’den aldığım alvababy’ler. Birkaç Amerika markası da var ama sonuç aynı ve en önemlisi de iyi bi liner varsa gerisi tamamdır. Size kullandığınız leke çıkarıcıyı sormak istiyorum. Ben genelde sabun tozu kullandım lekeler güneşe asınca çıkıyordu (o dönem Mersin’de yaşıyordum) bi ara antialrrjik sıvı Bingo kullandım ama koku baskılayan kimyasalları duyunca bıraktım.

    • Çoluklu Çocuklu 30 Ağustos 2017, 22:26 | Yanıtla

      Merhaba, oldukça geç bir cevap olacak farkındayım ama ben Friendly markasının organik leke çıkarıcısını kullandım. Siz o günden bugüne çözümü bulmuşsunuzdur umarım. Görüşmek üzere.

  2. Elifsu 9 Şubat 2017, 01:07 | Yanıtla

    Merhabalar
    Yazınız şu an deli divane yikanabilir bez arastirmasinda olan bir anne olarak gerçekten çok tatmin etti beni. Tecrübelerinizi paylastiginiz için minnettarım. Böyle tuhaf bir çağda birbirimizden haberdar olmak gerçekten çok önemli.

    Şöyle bir sorum olacak; müsait olduğunuzda cevaplayabilirseniz çok mutlu olurum ;
    gNappies bezlerden nasıl bir sonuç aldınız ? Charlie banana’yi çok duydum genellikle herkes memnun, bir de bambino mio ve kushies var ama ilk defa gNappies markasına dair sizden birşeyler duydum.. karşılaştırma yapacak olursanız CB ile nasıl benzerlik ve farklılıkları var?

    • Çoluklu Çocuklu 30 Ağustos 2017, 22:23 | Yanıtla

      Merhaba, ben bu soruya cevap verene kadar siz cevabı bulmuşsunuzdur sanırım. Bir süre ara verdim, geç oldu kusura bakmayın. gNappies ve CB aslında birbirinden çok farklı sistemler ben CB’yi tavsiye ederim. Burada bahsettiklerim dışında herhangi bir marka denemedim. Görüşmek üzere.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir